vitt hus i massivt trä hos Bosumhus
Hantverkare bär plankor i samband med nyproduktion av trähus

Massiva trähus av furublock

Obegränsade valmöjligheter
– skräddarsytt efter dina önskemål.

Träblock vid nyproduktion av massiva trähus hos Bosumhus

Ett hållbart sätt att bygga moderna trähus

Metoden är i grunden mycket enkel – vi bygger med klossar. Massiva träblock i furu sammanfogas, helt utan spik och skruv. I blocken sågas spår på ovan- och undersidan. I spåren monteras en plywoodremsa som styr upp dem. Blocken dras sedan ihop med dragstag som gör väggarna mycket stabila. Genom att bygga med kortare ”klossar” blir bygget flexibelt, och träet tillåts växa/krympa genom årstiderna utan att orsaka sprickbildning på invändiga ytskikt. Ett hållbart val för er som vill bygga nyproducerade hus och hållbara hus i massivt trä.

Massiva trähus av kärnvirke

Bosumhus är massiva trähus som byggs av kärnvirke, med andra ord den inre delen av trädstammen. Kärnvirket tas från träd som fått växa långsamt. Det gör att träet blir hårdare, mer hållbart och mindre benäget att suga åt sig fukt. Kärnvirke från furu innehåller dessutom naturliga impregneringsämnen och skyddar därmed bra mot röta. Perfekt för hållbara hem.

Mer om träblocken

Mer om systemet

Mer om hur vi jobbar

Från idé till inflyttning

01

Inledande möte

Resan mot ditt nya hus börjar med ett möte. Vi bjuder gärna in dig till våra lokaler i Vellinge, men mötet kan hållas via mail, telefon eller videolänk om det passar dig bättre. Här går vi igenom vad du vill bygga, hur dina planer ser ut och vilken roll du vill att vi ska ha i byggandet. Efter mötet får du en skiss, en första kostnadskalkyl och produktionskostnadskalkyl.

02

Avtal

När du är nöjd med vårt förslag skriver vi avtal. Sedan är första steget att ta fram bygglovshandlingar. I samband med detta behöver du bestämma hur huset ska se ut utvändigt.

03

Bygglovshandläggning

Att söka bygglov tar ca tio veckor. Under den tiden bestämmer du dig gällande all invändig inredning, som kök, bad, golv och liknande. Våra samarbetspartners hjälper dig att hitta rätt produkter.

04

Entreprenadkontrakt

När bygglovet beviljats skriver vi ett entreprenadkontrakt enligt den entreprenadform du valt. Då fastställs alla priser, byggtider och tidplan för projektets alla delar.

05

Projektering

Inför det tekniska samrådet på kommunen utför vi slutprojektering av takstolar, bjälklag, VA, ventilation, värme, energi och övriga konstruktionshandlingar.

06

Tekniskt samråd

Ett tekniskt samråd hålls av kommunens bygglovshandläggare. I mötet medverkar du som byggherre och din kontrollansvarige. Vid totalentreprenad medverkar även vi på Bosumhus i mötet.

07

Byggstart

Efter byggstartsbesked från kommunen påbörjas markarbete och gjutning av plattan.

08

Stommontage

Stomresningen tar en till två veckor. Den påbörjas när plattan är klar, eller enligt överenskommelse.

09

Färdigt utvändigt

Det tar ca fyra veckor från att stommen är monterad till att huset är färdigt utvändigt. Panelen är i utgångsläget grundmålad men kan fås mellanstruken. Du som byggherre ombesörjer alltid målning på byggplats.

10

Invändiga detaljer

Du som byggherre träffar hantverkarna på bygget för diskussion om invändiga detaljer, som önskemål kring eluttag, antal spotlights, färgval på väggar, kakel och klinkers, etc.

11

Slutbesiktning och slutsamråd

När huset är färdigt görs en slutbesiktning, oftast ihop med en av Gar-Bo-utsedd besiktningsman. Därefter följer ett slutsamråd. Kontrollansvarig har då sammanställt all dokumentation. Slutbeskedet, som utformas av kommunen, är en bekräftelse på att huset uppfyller alla byggkrav. Efter slutbeskedet är du välkommen att flytta in i ditt nya hem.

Bosumhus

Följ arbetet på nära håll

Våra kunder är ofta intresserade av arbetet, och det gillar vi. I stället för att ha förutbestämda byggmöten har vi valt att föra en öppen dialog med dig under hela processen. Du är alltid välkommen till bygget – kom bara ihåg att meddela oss så bestämmer vi en tid som passar.

Fördelar med Bosumhus

01

Ekologiskt byggande

Bosumhus består av limfria block i massivt trä. Dessa kompletteras med bl.a. miljövänlig ångbroms och isolering av cellulosa. Träblocken går att återanvända vid ombyggnation och binder dessutom naturligt koldioxid. Förekomsten av icke-organiska material i husets klimatskal är minimal.

02

Imponerande ljudisolering

De massiva väggarna är mycket ljudisolerande. Den tjocka väggstommen bidrar till att stänga ute oljud, en egenskap nog så viktig för dig som planerar att bygga i närheten av en trafikerad väg eller i blåsig miljö.

03

Stadigt inomhusklimat

De massiva väggarna skapar också ett stadigt klimat i ditt hus. Under vinterhalvåret samlas värmen från husets värmekälla i den massiva stommen, på sommaren hjälper de tjocka väggarna till att bibehålla ett svalt, behagligt inomhusklimat.

04

Enkel montering av skåp och hyllor

Till skillnad från en traditionell lösvirkesvägg eller konstruktioner i ex. lättbetong är det enkelt att montera inredning i ett Bosumhus. Tack vare den massiva väggkonstruktionen kan du sätta upp både köksskåp och hyllor utan att behöva använda plugg.

05

Högt brandmotstånd

En konstruktion av massivt trä har betydligt bättre brandegenskaper än en lösvirkeskonstruktion. Trä har en låg inbränningshastighet och goda värmeisolerande egenskaper. Det resulterar i att den yta som elden inte fångat bibehåller en låg temperatur.

06

Tidseffektivt och fuktsäkert

Stommen i massivt trä tar inte mer än 1–3 arbetsdagar att resa. Det gör byggandet kostnads- och tidseffektivt. Och eftersom konstruktionen snabbt kommer under tak minskar dessutom risken för fuktproblem.

Bosumhus i skärskådning

Våra moderna trähus har en konstruktion som tål att synas i sömmarna. Den har utvecklats med fullt fokus på hållbarhet, funktion och säkerhet.

1. En 13 mm tjock gipsskiva.

2. Bakom den sätts en 11 mm tjock OSB-skiva. Det gör vi för att eventuella, små ojämnheter i träet inte ska störa. Gipsskivan och OSB-skivan ökar dessutom konstruktionens stabilitet ännu mer.

3. Massiva furuväggar, stomtjocklek 150 mm.

4. Utanför väggarna sitter en ångbroms, ett skikt som tillåter hela konstruktionen att andas.

5. Vi använder en vanlig 45x145-regel. Mellan reglarna sprutas miljövänlig cellulosaisolering in.

6. En 40 mm tjock träfiberskiva med uppdrag att hålla isoleringen på plats. Skivan har dessutom isolerande egenskaper i sig själv.

7. Här sätts en spikregel på 28x70 mm.

8. På spikregel sätts panel, eller en putsskiva om huset ska förses med ytputs.

Ditt hus, dina villkor

Bygget av ditt hus ska passa dig. Arbetsmetoden i sig är relativt enkel, men när det kommer till något så viktigt som ditt hem måste det blir helt rätt. Därför rekommenderar vi att låta våra erfarna medarbetare sköta hela processen.

Bosumhus

Nyckelfärdigt

Byggsats hus

Färdigt utvändigt

Intresseanmälan

Kontakta oss gärna om du har frågor eller önskar få en kostnadsfri offert på ditt drömhus. Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan eller maila till info@bosumhus.se.

Byggstart önskas inom
Önskad storlek (HUS, KVM)
Budget
Finansiering
Jag har

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Bosumhus sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy .